Upplåsta iPhones säljs över disk i Stockholm

Enligt obekräftade uppgifter går det att köpa upplåsta (jailbreakade) iPhones med svensk anpassning på en inredningsbutik vid Fridhemsplan i Stockholm. Telefonerna skall vara lagligt importerade (förtullade) och korrekt punktskatt skall vara betald.

Eftersom det är en registrerad näringsidkare som säljer telefonerna officellt med kvitto så utgår vi från att svensk konsumentlagstiftning gäller – med två års garanti.

Priset för en 8GB olåst telefon är 4999kr, 16GB kostar 5999kr. Eftersom inga närmare uppgfter anges så utgår vi från att priset är inklusive moms.

Läs mer hos Iphone Café.

  • valter

    Dyrare än tradera…

  • McD

    Konsumentlagstiftningen ger ingen garanti över huvud taget, däremot ger konsumentlagen rätt att reklamera en produkt upp till tre år efter köpet. Dock måste man bevisa att produkten var felaktig från början om man reklamerar senare än sex månader från köpet, vilket i många fall givetvis är svårt. Vidare kan jag meddela att närningsidkaren gör intrång i Apples varumärkesskydd eftersom telefonerna inte har satts i omlopp på den gemensamma marknaden (EU). Det är alltså olagligt att importera iphones från USA fastän Apple själva har släppt telefonen i vissa EU-länder, s.k. parallellimport, eftersom Apple har rättigheterna till varumärket. Näringsidkarna som bryter mot dessa regler riskerar att bli rejält stämda.

  • Emma

    många tycks tro att varumärken är helt skyddade i oändlighet faktum är att varumärkesskydd upphör att gälla iom att ett exemplar förs ut på marknaden, oavsett var detta sker i världen, enligt Silhouette-domen i eg-domstolen så är det helt okej att konkurrera med varumärkesrättsinnehavaren på samma marknad genom import. En iphone står alltså inte under något skydd längre(eftersom apple själva säljer iphones). tvärtom så uppmuntrar faktiskt lagen till parallellimport. Så go nuts!

  • Pingback: Vill du köpa en iPad? Åk till Stockholm. | iPhone 24()