Kategorier
app store

1000 appar raderas från App Store efter att fejkade recensioner upptäckts

Efter att Apple upptäckt att ett recensionsbedrägeri ägt rum i App Store där en utvecklare försökte fixa några positiva recensioner till sina program genom att fejka sitt nickname och betygsätta apparna med fem stjärnor har utvecklarens alla program – över 1000 stycken – kastats ut från App Store.

Lurendrejarna som nu alltså fått igen för sina fula knep för att förbättra imagen av sina appar i Apples App store är företaget Molinker. Molinker utvecklade en mängd appar och hade fått över 1000 av dessa publicerade i butiken. Bland dessa fanns reseguider, valutakonverterare och fotoredigeringsprogram.

iPhonebloggen iPhoneography var de som upptäckte lurendrejeriet tack vare ett läsartips, och med lite grävjobb kom man till att de flesta positiva recensioner hade gemensamt att alla använde samma (rätt så dåliga) språk samt att alla användare endast hade kommenterat på appar utvecklade av Molinker.

Till exempel visade sig 42 av 45 femstjärniga recensioner vara fejkade.

När iPhoneography samlat ihop tillräckligt med bevis skickade de tillsammans med bevisen ett mail till Apples VP Phil Schiller. Schiller verkade från början inte ha mottagit eller läst mailet eftersom recensionerna fortfarande låg online, men plötsligt var både recensionerna och de 1011 apparna borttagna från App store utan några som helst spår efter sig. Molinkers hemsida verkar numera inte så konstigt nog vara offline.

Läs mer
The Guardian
MobileCrunch
iPhoneography

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *