Så uppdaterar du till iOS 4

I kväll klockan 18 svensk tid släpper Apple på trafiken till servrarna där den nya versionen av iPhones operativsystem iOS finns redo för uppdatering, men förvänta dig inte att kunna vandra iväg fem minuter senare med iOS 4 på din iPhone. Många kommer sitta redo och för att uppdatera och det är inte helt omöjligt att servrarna kommer vara hårt belastade och att ladda ned uppdateringen kan komma att ta sin lilla stund.

Innan du börjar uppdatera bör du tänka på två saker:

  • Om du har jailbreakat din telefon kommer den vid en uppdatering möjligen sluta fungera, vid tidigare uppdateringar har det hänt att telefonen har börjat krångla rejält. Om du inte behöver jailbreak behöver du återställa den innan uppdatering. Om du behöver ha telefonen jailbreakad måste du vänta tills ett sätt att jailbreaka din telefon har dykt upp.
  • Innan du uppdaterar, synkronisera din telefon till iTunes. Om något går åt skogen och telefonen låser sig eller något liknande hemskt händer har du i alla fall möjlighet att kunna återställa telefonen med dina kontakter, bilder och annat som är livsviktigt.

Så när du har synkroniserat så att du fått din backup och fortfarande har telefonen inkopplad i iTunes är det bara att trycka på "Leta efter uppdatering" (se bild ovan), finns uppdateringen att ladda ned är det bara att följa instruktionerna som kommer, finns den ännu inte är det bara att försöka igen lite senare.

Men vad finns då att vänta i den stora uppdateringen? Möjligheten att utan jailbreak kunna köra flera appar samtidigt är antagligen den största nyheten som har varit riktigt efterlängtad sedan iPhonens första dagar. Man kan nu också ha det lite renare på hemskärmarna när man nu kan lägga sina programikoner i mappar, så alla spel kan samlas i en mapp, alla nyttoappar i en annan mapp och så vidare.

Tyvärr är multitaskingfunktionaliteten endast tillgänglig för de med iPhone 3GS och tredje generationens iPod Touch eller senare, att köra det på äldre maskiner skulle antagligen bara göra att allt går segt och det blir bara sura miner.

Se hela presentationen där iOS 4 presenterades här.