Så här mycket bandbredd käkar Spotify för iPhone

Att streama musik via internet kräver att rätt mycket bandbredd. Är du orolig för att datatrafiken som kommer med ditt mobilabonnemang ska försvinna för snabbt? Så här mycket datatrafik konsumerar iPhone för Spotify.

Idag blev det till sist möjligt att ladda ner Spotify för iPhone i App Store.

Det finns ännu igen teknisk dokumentation för Spotifys mobilapp men av allt att dömma så är strömmarna på 160 kbit/sekund samtidigt som peer to peer (p2p) är deaktiverat.

Det innebär att en sekunds musik konsumerar 0.02 megabyte data och att nättrafiken väldigt snabbt drar iväg. I tabellen nedan ser du hur mycket data som konsumeras under olika tidsintervaller:

Tidsperiod Datamängd i megabyte
1 minut 1.175
3 minuter 3.52 En vanlig längd på en låt
1 timme 70.5
5 timmar 353
40 timmar 2820 (2.75 GB) En arbetsvecka
165 timmar 11632, 5 (11.3 GB) Arbetstimmar i snitt under en månad

Eftersom mobiloperatörerna stryper hastigheten 3G-uppkopplingen för de flesta av sina privatabonnemang redan efter några gigabyte (cirka tusen megabyte) datatrafik är ett tips att du i största möjliga mån är uppkopplad via WIFI när du spelar musik via iPhone.

Uppdaterat:  Tryckfelsnisse var visst framme i den arla morgon. Av misstag råkade vi först publicera siffrorna i megabit i stället för megabyte, vilket innebar att siffrorna blev åtta gånger för höga. Vi ber om ursäkt till alla som satte morgonkaffet i halsen.