iPhone OS 3.1.3 är här – uppdatera inte upplåsta telefoner

Nyligen släpptes uppdateringar till iPhone OS 3.1.3 för iPhone och iPod Touch. Som vanligt finns det en del att tänka på för dig som sitter med en upplåst eller jailbreakad enhet.

Uppdateringen innehåller inga egentliga nyheter, utan består till huvudsak i buggfixar för systemet och dess program. Med andra ord fungerar det precis som 3.1.2, och går att hämta genom iTunes.

För dig som sitter med en operatörslåst iPhone som sedan låsts upp med hjälp av jailbreak blir det dock problem. När man uppdaterar iPhone återställs systemet. Med det försvinner också jailbreak och upplåsning.

Detta gör alltså att om du låst upp telefonen till att använda med en annan operatör eller abonnemang än vad iPhone säljs med, måste du vänta tills hackervärlden knäckt uppdateringen. Enligt iPhone Dev Team ser läget ut som följande;

För iPhone 2G fungerar både jailbreak och upplåsning.
För iPhone 3G fungerar jailbreak, men inte upplåsning.
För iPhone 3GS fungerar varken jailbreak eller upplåsning än.

För iPod Touch första generationen fungerar jailbreak.
För iPod Touch andra och tredje generationen fungerar inte jailbreak.

Det verkar som att varken Dev Team's redsn0w och PwnageTool eller alternativet Blackra1n är riktigt redo för 3.1.3 än. Det bästa är helt enkelt att avvakta.

Om olyckan varit framme och du uppdaterat i alla fall kan det fungera att tanka hem äldre versioner av iPhone OS härifrån, och sedan uppdatera med anpassad firmware. (Detta gör du genom att hålla nere alt (Mac) eller shift (Windows) när du trycker på återställningsknappen i iTunes.)

Foto: William Hook