Mailen, internet, Twitter, Facebook, hela musikbiblioteket och mycket annat ryms i din iPhone, men har det gjort ditt liv bättre, eller har du blivit mer stressad nu än vad du var när du hade en vanlig mobiltelefon, när du nu kan nå hela internet genom att ta upp iPhonen?
När den första generationens iPhone släpptes för två år sedan lovade Apple att man skulle revolutionera mobilbranschen genom att man skulle kunna ha internet lättillgängligt och snyggt framställt så man faktiskt börjar använda andra funktioner än att ringa och skicka textmeddelanden med sin mobil. Tack vare iPhones framfart har vi nu alltså hela internet i vår mobil, och i en del fall även bättre funktionalitet än vid datorn. Twitter, Facebook, mailen och alla andra saker du jämt kollar, och som du behöver internetuppkoppling till för att kunna checka, finns nu alltså med dig överallt.
Men är det verkligen så positivt? För tre år sedan drog vi inte upp mobiltelefonen så fort vi hamnade i en kö, så fort vi lämnade datorn var vi offline och fria. Nu får vi en pling i telefonen så fort ett nytt mail dimper ned i inboxen, och man får efter tio minuter ångest för att man ännu inte har svarat på mailet.
Så är det verkligen så bra att ständigt vara uppkopplad och få notifikationer om allt som egentligen kan vänta? Och varför i hela friden kollar man mailen och nattens Twitter det första man gör på morgonen, till och med innan frukost?
Relaterat: Checking e-mail before your morning coffee? You’re not alone
3 svar på ”Gör iPhone oss mer stressade?”
Gör iPhone oss mer stressade? http://bit.ly/VDtFy
This comment was originally posted on Twitter
Det här är inte begränsat till iPhones. Många spenderar hela dagarna framför datorn, och kan hålla på med SMS och samtal när dom inte är vid datorn.
Säkerligen upplever många (hur många?) att det är alldeles för aktivt och extremt. Läste en artikel på en kvällstidning för flera år sen där det i vissa ungdomskrestar ansågs vara norm att man ska vara tillgängligt dygnet runt, inklusive på natten när man sover, att prata med någon bekant/vän som vill ha uppmärksamhet. Artikeln rekommenderade att man slog av telefonen, eller i alla fall alla signaler, när man sov.
Facebook och twitter är gjorda på ett sånt sätt att uppmuntra folk att gå in på sidan så ofta som möjligt (så dom kan syssla med data-mining på dina vanor och visa dig en konstant ström av reklam). Det är extremt och absolut inte nödvändigt. Det är något man inte borde låta sig dras in i.
Man måste inte vara tillgänglig eller konstant social. Om man bara inser att det inte finns något tvång, att man inte blir utfryst, bara för man inte är konstant tillgänglig, så kan man följa den sköna känslan man får av lugnet att vara ifred. Stäng av notifications, signaler, 3G, push och så vidare i perioder utan skuld.
Precis som med allt annat så är vi inte slavar under tekniken om vi inte väljer att vara det. Apple har genom iPhone gett oss ett fantastiskt verktyg att enkelt, snabbt och effektivt hålla oss ajour med världen omkring oss. Men bara för att möjligheten finns, måste man inte alltid, alltid, ta den. Det gäller att lära sig leva med tekniken, använda de bitar som förgyller ens vardag och rata de bitar som egentligen är onödiga.