Första lanseringen – Telia har ensamrätt
Den 11 juli 2008 lanserades en ny iphonemodell – iPhone 3G. Telefonen fick då stöd för bland annat 3G och GPS. Samtidigt fick en mängd operatörer i flera nya länder rättigheter att importera och sälja iPhone.
I Sverige blev det Telia som fick en tidsbegränsad ensamrätt att sälja iPhone i Sverige. Telia valde initalt att sälja iPhone med abonnemang budna i minst 18 månader, men började sedan sälja telefonen med kontantkort. Senare började även Telias lågprislabel Halebop att sälja iPhone, både med abonemang och med kontantkort.
Andra året: fler aktörer på banan – fortfarande operatörslås
Ett drygt år senare, den 8 juni 2009, presenterade Apple nästa generation i iPhoneserien: iPhone 3GS, en modell som har samma formfaktor som iPhone 3G men som främst är snabbare och har stöd för videoinspelning. Under de följande dagarna blev det känt att Telia inte längre skulle ha ensamrätt till den nya telefonen, utan får konkurrens av mobiloperatörerna Tre och Telenor, som förutom Telia (och Halebop) blev auktoriserade återförsäljare av iPhone i Sverige. Samtliga svenska operatörer låser telefonerna till sitt nät och erbjuder upplåsning först ett år efter inköpsdagen.
Importera olåst från utlandet
Det finns dessutom möjlighet att köpa obundna iPhone 3G och iPhone 3GS, telefoner som inte är knytna till en viss operatörs telefonnät, från icke auktoriserade återförsäljare som importerar telefonerna från andra länder. Det är helt lagligt och du får oftast en garanti som motsvarar vad du är berättigad till vid köp i en svensk affär. En stor nackdel är dock att du vid problem, på egen hand, måste posta din telefon till ett annat land. Något som både kan vara tidsödande och kostsamt.
Försäljningen av iPhone 3GS i Sverige inleddes den 31 juli 2009.
Om du vill köpa en ny iPhone så har du alltså flera olika operatörer att välja mellan. Du kan välja mellan att köpa telefonen i en butik eller via en webshop på internet. Om du väljer en svensk operatör är priset för en iPhone 3G eller iPhone 3GS lägre än om du köper en utländsk olåst telefon.
Var köper jag, vilka har kontantkort?
Alla svenska operatörer förutom Halebop har antingen egna butiker eller butikstkjedjor som agerar återförsäljare. Samtidigt säljer även auktoriserade Apple-återförsäljare som inLife och Macoteket telefoner med Teliaabonnemang.
Samtliga operatörer har webbshoppar som visar aktuellt lagersaldo. Vi rekommenderar att du börjar din upptäcktsfärd där för att få en uppfattning om vilka abonnemang och priser som gäller för tillfället.
- Telia (säljer iPhone med kontantkort)
- Telenor
- Tre (erbjuder iPhone med kontantkort)
- Halebop (erbjuder iPhone med kontantkort)
Om du vill köpa en olåst iPhone så rekommenderas ett besök hos Prisjakts iPhonelista, som alltid listar aktuella återförsäljare.
Gå tillbaka till vanliga frågor och svar om Iphone i Sverige.
4 svar på ”Var kan jag köpa en iPhone i Sverige?”
Om man köper iPhone 3GS med kontantkort hos 3, kan man utan problem låsa upp den för 350 kr dagen efter man fått den. Det tar sedan en vecka eller två innan man kan låsa upp den via iTunes. Simsalabim.
Jag har gjort så. Garanterar att det funkar. Har provat ett danskt Telia-sim utan problem. (Och det var också med det jag fick meddelandet i iTunes, att min iPhone nu var upplåst.)
Men hur gjorde du för att få den upplåst gjore 3 det till dig?
ahb4zw
rwxvdg